Boos op je baas?

De makkelijkste weg is de uitweg en die neem je natuurlijk pas als het echt niet anders kan. Want eigenlijk is je baan superleuk, toch? Dus gaan we eerst eens proberen die bonje bij te leggen. Daar was je zelf ook al op gekomen zeker, maar HOE DAN? Daar kunnen we je bij helpen.
Bedenk vooraf wat je wil bereiken. Worden jullie het eens dat jullie het nou eenmaal niet eens zijn? Accepteren jullie elkaars standpunten?  Is het echt je doel de relatie te verbeteren of wil je alleen maar gelijk krijgen?

Zet altijd eerst je argumenten en wensen op papier.
Dan komen je emoties tijdens het gesprek niet meteen naar buiten. Sommige mensen vinden het suf, maar het helpt om het gesprek te oefenen met iemand die volkomen blanco tegenover jullie allebei staat. Je voorbereiding is cruciaal, Probeer concrete situaties te bedenken die jouw standpunt en wensen onderbouwen en probeer goed vast te stellen waar het conflict volgens jou nou eigenlijk over gaat.

Dan komt het moeilijkste: luisteren!
Het kan veel spanning wegnemen wanneer je naar de ander luistert en laat merken dat je zijn of haar standpunt begrijpt. Bedenk van tevoren een aantal open vragen die je aan je leidinggevende kunt stellen. Zet die ook op papier. De bedoeling daarvan is om te controleren of je leidinggevende inderdaad de mening heeft die je hem of haar toedicht. Vervolgens kun je doorvragen. Probeer dus eerst een zo helder, onbevooroordeeld beeld te krijgen van het standpunt van je leidinggevende. Vervolgens kun je aangeven hoe jij erover denkt. Dat maakt het voor de manager tastbaarder.

Gouden regel
Zorg wel dat het feiten zijn. Kom nooit met dingen die je via een ander hebt vernomen! Als je er met zo’n gesprek niet meteen uitkomt, niet wanhopen er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Wij kennen ze bijna allemaal.

Wil je meer weten?
Mail je vragen naar onze (externe) vertrouwenspersoon michelle@sterkeleiders.nl. Die gaat daar natuurlijk heel vertrouwelijk mee om.

Delegeren
is niks voor
jou... toch?

Burn-out
voorkomen

READ MORE